Ansvarlig arbeidsgiver og menneskerettsplattform
1. Bakgrunn og formål
Thunestvedt Konsern har en grunnleggende respekt for menneskeverdet og ønsker å fremme en kultur preget av respekt og omtanke. Thunestvedt Konsern ønsker å være et godt sted å jobbe og vil arbeide for å utvikle talent, samarbeid og mangfold. Konsernet skal drive sin forretningsvirksomhet på en måte som er i tråd med FNs retningslinjer for næringslivet og FNs prinsipper om menneskerettigheter. Thunestvedt Konsern respekterer alle internasjonalt anerkjente menneskerettigheter, inkludert de nedfelt i Verdenserklæringen om menneskerettigheter, FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, og ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet. Thunestvedt Konsern tar alltid hensyn til rettighetene og interessene til ansatte, kunder, lokalsamfunn og andre interessenter som kommer i kontakt med Konsernets virksomhet. Dette er viktig for å oppnå Thunestvedt Konsern sin visjon om å bli kjent som en virksomhet der verdier ligger til grunn for driften. Dette dokumentet beskriver Thunestvedt Konsern sine retningslinjer for hvordan Konsernet behandler ansatte, innleid personell, leverandører, partnere og lokalsamfunn som blir påvirket av Konsernets virksomhet. Thunestvedt Konsern skal unngå å virke negativt på andres menneskerettigheter og arbeide for en korrekt håndtering av tilfeller der Konsernets virksomhet har negativ innvirkning på menneskerettighetene. Denne plattformen gjelder for alle Thunestvedt Konsern sine datterselskaper og alle virksomhetens forretningsområder.
2. Religions- og ytringsfrihet
Thunestvedt Konsern verdsetter vi åpen, faktabasert, ærlig og respektfull kommunikasjon i egen organisasjon og i dialog med eksterne interessenter. Thunestvedt Konsern vil strebe etter å oppnå et arbeidsmiljø der ansatte føler at de kan uttrykke sine meninger uten frykt for represalier. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal gjøre det enkelt for sine ansatte og eksterne interessenter å ta opp bekymringer og sikre at interessentenes klager og innspill blir håndtert på en respektfull, rettferdig og profesjonell måte. Thunestvedt Konsern respekterer religionsfrihet og vil arbeide for et arbeidsmiljø der alle ansatte føler seg inkludert, uavhengig av religiøs tro eller kulturell bakgrunn.
3. Retten til liv og trygghet
Thunestvedt Konsern vil gjøre sitt beste for å verne om helse og trygghet for ansatte, kunder og andre som er knyttet til Konsernets virksomhet. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal forplikte seg til visjonen om null skade på mennesker og arbeide målrettet for å skape trygge, sunne og attraktive arbeidsplasser i tråd med kravene skildret i Thunestvedt Konsern sin HMS-plattform. Thunestvedt Konsern vil forhindre oppførsel eller arbeidsforhold som kan påvirke den psykiske og fysiske helsen til Konsernets ansatte og deres familie negativt. Ledere skal være oppmerksomme på sitt ansvar for arbeidstakernes helse og trygghet og bruke sin myndighet til å fremme et positivt og sunt arbeidsmiljø. Thunestvedt Konsern tolererer ingen form for tvang, straff eller trakasserende oppførsel mot ansatte. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal forplikte seg til å sikre trygge produkter til kundene og brukerne, i tråd med kravene skildret i Thunestvedt Konsern sin HMS-plattform.
4. Retten til frihet og personvern
Arbeid i et Thunestvedt Konsern-selskap skal alltid være basert på en frivillig avtale. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ikke ha interne rutiner eller utføre aktiviteter som hindrer ansatte i å forlate Konsernet etter eget ønske. Thunestvedt Konsern viser respekt for personvernet til ansatte, kunder og andre personer, og Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ha en restriktiv praksis knyttet til overvåking eller inngrep i ansattes privatliv. Personopplysninger om ansatte eller kunder skal alltid samles inn og håndteres i samsvar med lovkrav, og data skal lagres på en måte som forhindrer uautorisert tilgang.
5. Kompetanseutvikling
Thunestvedt Konsern ser ansattes utvikling som viktig for å oppnå Konsernets forretningsmål og som viktig for å kunne være en attraktiv arbeidsplass. Thunestvedt Konsern ønsker at medarbeiderne skal vokse og utfolde seg slik at de kan utnytte sitt fulle potensial. Videre ønsker Thunestvedt Konsern at Konsernets ansatte skal føle at deres innsats blir verdsatt og brukt på en meningsfull måte. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal etablere formaliserte rutiner for medarbeiderevaluering og gi ansatte muligheten til å utvikle sin faglige og personlige kompetanse over tid, i tråd med Konsernets kompetansebehov. Konsernets ansatte skal få jevnlig tilbakemelding på kvaliteten og utførelsen av sitt arbeid og ha mulighet til å diskutere relevante personlige utviklingsaktiviteter.
6. Medvirkning og medarbeiderinvolvering
God intern kommunikasjon og samarbeid mellom ledelsen og de ansatte er avgjørende for Konsernets evne til å lykkes og for de ansattes trivsel. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal gi de ansatte mulighet til å bli hørt i beslutningsprosesser som har relevans for dem selv og deres arbeidssituasjon, for eksempel knyttet til arbeidsmiljø, helse og trygghet. Thunestvedt Konsern sine ansatte skal også ha mulighet til å bli informert om Konsernets strategi og utvikling, for eksempel gjennom bruk av intranett og allmøter. Thunestvedt Konsern respekterer retten til organisering (og kollektive forhandlinger) og ønsker å fremme en respektfull og konstruktiv dialog mellom ledelsen og fagforeningene. Retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerettighet, som også fastslås i artikkel 8 i FN sin konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. For Thunestvedt Konsern er den retten de ansatte har til å organisere seg og fritt slutte seg til en fagforening etter eget valg, grunnleggende.
7. Mangfold og ikke-diskriminering
Thunestvedt Konsern mener at mangfold er viktig for å treffe gode beslutninger, fremme kreativitet og generelt bidra til forbedringer i virksomheten. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal arbeide systematisk for å fremme mangfold på arbeidsplassen og forhindre diskriminering basert på kjønn, religion, rase, nasjonal eller etnisk opprinnelse, kulturell bakgrunn, kaste, sosial gruppe, funksjonshemming, seksuell orientering, HIV-status, sivilstatus, alder eller politisk ståsted. Selskapene skal fremme en kultur der personlig ulikhet blir respektert og verdsatt, og fremme like muligheter, spesielt i forbindelse med rekruttering, kompensasjon og godtgjøring, forfremmelse og opplæring. Derfor legges det stor vekt på å ha et godt samarbeid med fagforeninger der ansatte eventuelt er medlemmer.
8. Rettferdige arbeidsvilkår
Thunestvedt Konsern ønsker å tilby rettferdige og gode arbeidsforhold for sine ansatte. Selskapene i Thunestvedt Konsern skal sørge for at alle ansatte, inkludert deltidsansatte og midlertidige ansatte, har en skriftlig arbeidsavtale. Arbeidstiden skal være i samsvar med nasjonal lovgivning og relevante bransjestandarder, avhengig av hva som gir best beskyttelse, og i tråd med forhandlede avtaler mellom de ansatte og Konsernet. Arbeidet skal organiseres på en måte som gjør det mulig for arbeidstakerne å håndtere sine tildelte ansvarsoppgaver innenfor normal arbeidstid, og det skal gjennomføres rimelige tiltak for å forhindre en usunn arbeidsbelastning. Bruk av overtid skal være i samsvar med nasjonal lovgivning. Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal ha arbeidsvilkår som gjør det mulig for de ansatte å kombinere arbeid og familieliv, inkludert hensyn til foreldreansvar. Ansatte skal gis minst en fridag hver uke. Alle heltidsansatte skal som et minimum få lønn og godtgjørelse som er tilstrekkelige til å dekke deres grunnleggende behov for mat, klær og husly.
9. Respekt for barns rettigheter
Thunestvedt Konsern erkjenner barns sårbarhet og vil gjøre sitt beste for å beskytte barn mot fysisk, mental eller moralsk skade. Thunestvedt Konsern vil respektere barns rettigheter i Konsernets aktiviteter og forretningsforhold i tråd med UNICEFs Children's Rights and Business Principles. Ingen av Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ansette personer under den normale alderen for fullføring av obligatorisk skolegang, eller yngre enn 15 år, avhengig av hva som er høyest i henhold til aldersgrenser. Unge arbeidstakere, definert som ansatte over skolepliktig alder, men under 18 år, skal ikke utføre farlig arbeid eller arbeide i en grad som påvirker muligheten til å delta i utdanningsaktiviteter negativt. Alle selskapene i Thunestvedt Konsern må oppfylle strenge krav til helse og sikkerhet i tråd med Konsernets HMS-plattform. Når det utvikles prosjekter eller produkter rettet mot barn (skoler, parker, lekeplasser, idrettsanlegg osv.), vil Thunestvedt Konsern være ekstra forsiktige for å sikre at Konsernet ikke utsetter barn for skade eller uønsket påvirkning på noen måte. Markedsføring skal være i samsvar med alle relevante lover og forskrifter. Hvis bransjenormer eller andre privatrettslige avtaler er strengere enn lovgivningen, skal disse følges.
10. Beskyttelse av marginaliserte befolkninger
Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal sikre at deres virksomhet ikke forstyrrer selvbestemmelsesretten til urfolk, for eksempel knyttet til landområder eller andre naturressurser som de er avhengige av. Hvis Thunestvedt Konsern eller et datterselskap har forretningsplaner som kan påvirke en marginalisert befolkning, skal Konsernet etablere en dialog med representanter for befolkningen for å finne en løsning som er tilfredsstillende for begge parter.
11. Gjennomføring og oppfølging
Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal ta nødvendige skritt for å etterleve prinsippene skildret i dette dokumentet. Spesielt forventer Thunestvedt Konsern at selskapene:
- Kommuniserer Thunestvedt Konsern sin Ansvarlig arbeidsgiver- og menneskerettighetsplattform til alle ledere og fagforeningsrepresentanter.
- Vurderer jevnlig risikoen for å være involvert i krenkelser av menneskerettighetene og tar rimelige skritt for å redusere identifisert risiko.
- Integrerer prinsippene i relevante interne prosedyrer.
- Har en skriftlig prosedyre for hvordan potensielle klager og bekymringer fra ansatte og eksterne interessenter skal håndteres, eller informerer alle ansatte om Thunestvedt Konsern sitt sentrale varslingssystem.
Thunestvedt Konsern vil følge opp etterlevelse av kravene gjennom sin bærekraftrapportering. Konsernet vil vurdere fremskrittet i Thunestvedt Konsern sine selskapers menneskerettighetsaktiviteter.
12. Konsernets leverandører og samarbeidspartnere
Thunestvedt Konsern forventer at Konsernets leverandører og samarbeidspartnere respekterer menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Det er ønskelig at de etablerer retningslinjer eller politikker for menneskerettigheter som ivaretar Konsernets ansvar slik det er beskrevet i FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter, UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Hvis Thunestvedt Konsern oppdager at leverandører eller samarbeidspartnere er involvert i brudd på menneskerettighetene, vil Konsernet formidle sine bekymringer og oppfordre leverandøren eller forretningspartneren til å starte en prosess for rettelse. Hvis korrigerende tiltak ikke gjennomføres og krenkelsene fortsetter, vil Thunestvedt Konsern revurdere det aktuelle forretningssamarbeidet. Mer detaljerte retningslinjer for håndtering av menneskerettigheter i leverandørkjeden er beskrevet i Thunestvedt Konsern sin plattform for ansvarlig innkjøp, samt Konsernets etiske retningslinjer for leverandører, Supplier Code of Conduct (SCoC).
13. Roller og ansvar
I henhold til ansvarlig ledelse og menneskerettighetsplattformen til Thunestvedt Konsern, har daglig leder ansvaret for å implementere plattformen i Konsernet. Tilsvarende har øverste leder i hvert datterselskap samme ansvar i sitt respektive selskap. Daglig leder i Thunestvedt Konsern er ansvarlig for å oppdatere plattformen og utvikle relevant støttemateriale. Denne funksjonen kan også bistå selskapene med opplæring og bevisstgjøring. Det er viktig å merke seg at Thunestvedt Konsern sin ansvarlige ledelse og menneskerettighetsplattform ikke gir kunder, leverandører, konkurrenter, aksjonærer eller andre enkeltpersoner eller enheter juridiske rettigheter ut over det som følger av gjeldende lovgivning.
Thunestvedt Konsern har en grunnleggende respekt for menneskeverdet og ønsker å fremme en kultur preget av respekt og omtanke. Thunestvedt Konsern ønsker å være et godt sted å jobbe og vil arbeide for å utvikle talent, samarbeid og mangfold. Konsernet skal drive sin forretningsvirksomhet på en måte som er i tråd med FNs retningslinjer for næringslivet og FNs prinsipper om menneskerettigheter. Thunestvedt Konsern respekterer alle internasjonalt anerkjente menneskerettigheter, inkludert de nedfelt i Verdenserklæringen om menneskerettigheter, FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, og ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet. Thunestvedt Konsern tar alltid hensyn til rettighetene og interessene til ansatte, kunder, lokalsamfunn og andre interessenter som kommer i kontakt med Konsernets virksomhet. Dette er viktig for å oppnå Thunestvedt Konsern sin visjon om å bli kjent som en virksomhet der verdier ligger til grunn for driften. Dette dokumentet beskriver Thunestvedt Konsern sine retningslinjer for hvordan Konsernet behandler ansatte, innleid personell, leverandører, partnere og lokalsamfunn som blir påvirket av Konsernets virksomhet. Thunestvedt Konsern skal unngå å virke negativt på andres menneskerettigheter og arbeide for en korrekt håndtering av tilfeller der Konsernets virksomhet har negativ innvirkning på menneskerettighetene. Denne plattformen gjelder for alle Thunestvedt Konsern sine datterselskaper og alle virksomhetens forretningsområder.
2. Religions- og ytringsfrihet
Thunestvedt Konsern verdsetter vi åpen, faktabasert, ærlig og respektfull kommunikasjon i egen organisasjon og i dialog med eksterne interessenter. Thunestvedt Konsern vil strebe etter å oppnå et arbeidsmiljø der ansatte føler at de kan uttrykke sine meninger uten frykt for represalier. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal gjøre det enkelt for sine ansatte og eksterne interessenter å ta opp bekymringer og sikre at interessentenes klager og innspill blir håndtert på en respektfull, rettferdig og profesjonell måte. Thunestvedt Konsern respekterer religionsfrihet og vil arbeide for et arbeidsmiljø der alle ansatte føler seg inkludert, uavhengig av religiøs tro eller kulturell bakgrunn.
3. Retten til liv og trygghet
Thunestvedt Konsern vil gjøre sitt beste for å verne om helse og trygghet for ansatte, kunder og andre som er knyttet til Konsernets virksomhet. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal forplikte seg til visjonen om null skade på mennesker og arbeide målrettet for å skape trygge, sunne og attraktive arbeidsplasser i tråd med kravene skildret i Thunestvedt Konsern sin HMS-plattform. Thunestvedt Konsern vil forhindre oppførsel eller arbeidsforhold som kan påvirke den psykiske og fysiske helsen til Konsernets ansatte og deres familie negativt. Ledere skal være oppmerksomme på sitt ansvar for arbeidstakernes helse og trygghet og bruke sin myndighet til å fremme et positivt og sunt arbeidsmiljø. Thunestvedt Konsern tolererer ingen form for tvang, straff eller trakasserende oppførsel mot ansatte. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal forplikte seg til å sikre trygge produkter til kundene og brukerne, i tråd med kravene skildret i Thunestvedt Konsern sin HMS-plattform.
4. Retten til frihet og personvern
Arbeid i et Thunestvedt Konsern-selskap skal alltid være basert på en frivillig avtale. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ikke ha interne rutiner eller utføre aktiviteter som hindrer ansatte i å forlate Konsernet etter eget ønske. Thunestvedt Konsern viser respekt for personvernet til ansatte, kunder og andre personer, og Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ha en restriktiv praksis knyttet til overvåking eller inngrep i ansattes privatliv. Personopplysninger om ansatte eller kunder skal alltid samles inn og håndteres i samsvar med lovkrav, og data skal lagres på en måte som forhindrer uautorisert tilgang.
5. Kompetanseutvikling
Thunestvedt Konsern ser ansattes utvikling som viktig for å oppnå Konsernets forretningsmål og som viktig for å kunne være en attraktiv arbeidsplass. Thunestvedt Konsern ønsker at medarbeiderne skal vokse og utfolde seg slik at de kan utnytte sitt fulle potensial. Videre ønsker Thunestvedt Konsern at Konsernets ansatte skal føle at deres innsats blir verdsatt og brukt på en meningsfull måte. Alle Thunestvedt Konsern sine selskaper skal etablere formaliserte rutiner for medarbeiderevaluering og gi ansatte muligheten til å utvikle sin faglige og personlige kompetanse over tid, i tråd med Konsernets kompetansebehov. Konsernets ansatte skal få jevnlig tilbakemelding på kvaliteten og utførelsen av sitt arbeid og ha mulighet til å diskutere relevante personlige utviklingsaktiviteter.
6. Medvirkning og medarbeiderinvolvering
God intern kommunikasjon og samarbeid mellom ledelsen og de ansatte er avgjørende for Konsernets evne til å lykkes og for de ansattes trivsel. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal gi de ansatte mulighet til å bli hørt i beslutningsprosesser som har relevans for dem selv og deres arbeidssituasjon, for eksempel knyttet til arbeidsmiljø, helse og trygghet. Thunestvedt Konsern sine ansatte skal også ha mulighet til å bli informert om Konsernets strategi og utvikling, for eksempel gjennom bruk av intranett og allmøter. Thunestvedt Konsern respekterer retten til organisering (og kollektive forhandlinger) og ønsker å fremme en respektfull og konstruktiv dialog mellom ledelsen og fagforeningene. Retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerettighet, som også fastslås i artikkel 8 i FN sin konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. For Thunestvedt Konsern er den retten de ansatte har til å organisere seg og fritt slutte seg til en fagforening etter eget valg, grunnleggende.
7. Mangfold og ikke-diskriminering
Thunestvedt Konsern mener at mangfold er viktig for å treffe gode beslutninger, fremme kreativitet og generelt bidra til forbedringer i virksomheten. Thunestvedt Konsern sine selskaper skal arbeide systematisk for å fremme mangfold på arbeidsplassen og forhindre diskriminering basert på kjønn, religion, rase, nasjonal eller etnisk opprinnelse, kulturell bakgrunn, kaste, sosial gruppe, funksjonshemming, seksuell orientering, HIV-status, sivilstatus, alder eller politisk ståsted. Selskapene skal fremme en kultur der personlig ulikhet blir respektert og verdsatt, og fremme like muligheter, spesielt i forbindelse med rekruttering, kompensasjon og godtgjøring, forfremmelse og opplæring. Derfor legges det stor vekt på å ha et godt samarbeid med fagforeninger der ansatte eventuelt er medlemmer.
8. Rettferdige arbeidsvilkår
Thunestvedt Konsern ønsker å tilby rettferdige og gode arbeidsforhold for sine ansatte. Selskapene i Thunestvedt Konsern skal sørge for at alle ansatte, inkludert deltidsansatte og midlertidige ansatte, har en skriftlig arbeidsavtale. Arbeidstiden skal være i samsvar med nasjonal lovgivning og relevante bransjestandarder, avhengig av hva som gir best beskyttelse, og i tråd med forhandlede avtaler mellom de ansatte og Konsernet. Arbeidet skal organiseres på en måte som gjør det mulig for arbeidstakerne å håndtere sine tildelte ansvarsoppgaver innenfor normal arbeidstid, og det skal gjennomføres rimelige tiltak for å forhindre en usunn arbeidsbelastning. Bruk av overtid skal være i samsvar med nasjonal lovgivning. Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal ha arbeidsvilkår som gjør det mulig for de ansatte å kombinere arbeid og familieliv, inkludert hensyn til foreldreansvar. Ansatte skal gis minst en fridag hver uke. Alle heltidsansatte skal som et minimum få lønn og godtgjørelse som er tilstrekkelige til å dekke deres grunnleggende behov for mat, klær og husly.
9. Respekt for barns rettigheter
Thunestvedt Konsern erkjenner barns sårbarhet og vil gjøre sitt beste for å beskytte barn mot fysisk, mental eller moralsk skade. Thunestvedt Konsern vil respektere barns rettigheter i Konsernets aktiviteter og forretningsforhold i tråd med UNICEFs Children's Rights and Business Principles. Ingen av Thunestvedt Konsern sine selskaper skal ansette personer under den normale alderen for fullføring av obligatorisk skolegang, eller yngre enn 15 år, avhengig av hva som er høyest i henhold til aldersgrenser. Unge arbeidstakere, definert som ansatte over skolepliktig alder, men under 18 år, skal ikke utføre farlig arbeid eller arbeide i en grad som påvirker muligheten til å delta i utdanningsaktiviteter negativt. Alle selskapene i Thunestvedt Konsern må oppfylle strenge krav til helse og sikkerhet i tråd med Konsernets HMS-plattform. Når det utvikles prosjekter eller produkter rettet mot barn (skoler, parker, lekeplasser, idrettsanlegg osv.), vil Thunestvedt Konsern være ekstra forsiktige for å sikre at Konsernet ikke utsetter barn for skade eller uønsket påvirkning på noen måte. Markedsføring skal være i samsvar med alle relevante lover og forskrifter. Hvis bransjenormer eller andre privatrettslige avtaler er strengere enn lovgivningen, skal disse følges.
10. Beskyttelse av marginaliserte befolkninger
Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal sikre at deres virksomhet ikke forstyrrer selvbestemmelsesretten til urfolk, for eksempel knyttet til landområder eller andre naturressurser som de er avhengige av. Hvis Thunestvedt Konsern eller et datterselskap har forretningsplaner som kan påvirke en marginalisert befolkning, skal Konsernet etablere en dialog med representanter for befolkningen for å finne en løsning som er tilfredsstillende for begge parter.
11. Gjennomføring og oppfølging
Alle selskapene i Thunestvedt Konsern skal ta nødvendige skritt for å etterleve prinsippene skildret i dette dokumentet. Spesielt forventer Thunestvedt Konsern at selskapene:
- Kommuniserer Thunestvedt Konsern sin Ansvarlig arbeidsgiver- og menneskerettighetsplattform til alle ledere og fagforeningsrepresentanter.
- Vurderer jevnlig risikoen for å være involvert i krenkelser av menneskerettighetene og tar rimelige skritt for å redusere identifisert risiko.
- Integrerer prinsippene i relevante interne prosedyrer.
- Har en skriftlig prosedyre for hvordan potensielle klager og bekymringer fra ansatte og eksterne interessenter skal håndteres, eller informerer alle ansatte om Thunestvedt Konsern sitt sentrale varslingssystem.
Thunestvedt Konsern vil følge opp etterlevelse av kravene gjennom sin bærekraftrapportering. Konsernet vil vurdere fremskrittet i Thunestvedt Konsern sine selskapers menneskerettighetsaktiviteter.
12. Konsernets leverandører og samarbeidspartnere
Thunestvedt Konsern forventer at Konsernets leverandører og samarbeidspartnere respekterer menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Det er ønskelig at de etablerer retningslinjer eller politikker for menneskerettigheter som ivaretar Konsernets ansvar slik det er beskrevet i FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter, UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Hvis Thunestvedt Konsern oppdager at leverandører eller samarbeidspartnere er involvert i brudd på menneskerettighetene, vil Konsernet formidle sine bekymringer og oppfordre leverandøren eller forretningspartneren til å starte en prosess for rettelse. Hvis korrigerende tiltak ikke gjennomføres og krenkelsene fortsetter, vil Thunestvedt Konsern revurdere det aktuelle forretningssamarbeidet. Mer detaljerte retningslinjer for håndtering av menneskerettigheter i leverandørkjeden er beskrevet i Thunestvedt Konsern sin plattform for ansvarlig innkjøp, samt Konsernets etiske retningslinjer for leverandører, Supplier Code of Conduct (SCoC).
13. Roller og ansvar
I henhold til ansvarlig ledelse og menneskerettighetsplattformen til Thunestvedt Konsern, har daglig leder ansvaret for å implementere plattformen i Konsernet. Tilsvarende har øverste leder i hvert datterselskap samme ansvar i sitt respektive selskap. Daglig leder i Thunestvedt Konsern er ansvarlig for å oppdatere plattformen og utvikle relevant støttemateriale. Denne funksjonen kan også bistå selskapene med opplæring og bevisstgjøring. Det er viktig å merke seg at Thunestvedt Konsern sin ansvarlige ledelse og menneskerettighetsplattform ikke gir kunder, leverandører, konkurrenter, aksjonærer eller andre enkeltpersoner eller enheter juridiske rettigheter ut over det som følger av gjeldende lovgivning.